Издателско-полиграфически комплекс
FaceBook  
Книги в кошницата:
(0) 0.00 лв.
 Начало     Българска и световна история     СТРАСTНИЯT ЦИКЪЛ В БЪЛГАРСКАТА СТЕННА ЖИВОПИС ПРЕЗ XVII ВЕК
СТРАСTНИЯT ЦИКЪЛ В БЪЛГАРСКАТА СТЕННА ЖИВОПИС ПРЕЗ XVII  ВЕК

СТРАСTНИЯT ЦИКЪЛ В БЪЛГАРСКАТА СТЕННА ЖИВОПИС ПРЕЗ XVII ВЕК

Пламен Събев
Корична цена: 20.00 лв.
Отстъпка: -20%
16.00 лв.
Категория: Българска и световна история
Език: Български
ISBN: 978-9-54427-951-6
Страници: 160
Подвързия: твърда
Размер: 17 x 24 cm
Тегло: 565
   Описание

Текстовете от Новия завет, свидетелстващи за страданията и кръстните мъки на Иисус Христос, са фундаментални в християнството. В догматичен смисъл спасението на човешката душа е възможно единствено и само чрез Жертвоприношението на Гоготския хълм. В много съчинения на апологети и църковни писатели от различни периоди се открива съществен въпрос, задаван  от противници на вярата по различни начини: защо е нужно дългоочакваният месия да понася толкова много унижения, да премине пътя на страданието и да бъде разпнат? Необходимостта от разрушение на греха и злото в света е толкова голяма, че само един истински жертвен акт може да запълни това огрмно, пагубно пространство между Бога и човека.

В действителност Христос побеждава смъртта, преодолява човешката ненавист, за да докаже своята любов и пълнота. Сам и доброволно преживява падението на видимия свят, за да го възвърне към нов живот.

Великото тайнство представлява актуализация на Христовата жертва на Голгота. Логично, нейното изпълнение е здраво обвързано с всички останали събития в периода от Велики четвъртък до Неделя Възкресна, а оттук е явно тяхното отражение в литургичен аспект. Всеизвестно е, че Пасхата (Великден) се явява празник на празниците, начало и край на богослужебния кръг, а предпразненството обхваща 40 дена (Св. Четиридесетница). Църквата отделя специална седмица в края на продължителния пост, подготвяща християните към тържественото Възкресение. Нарича се Страстна или Пасхална седмица.

   Други книги от Българска и световна история
БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ
Йордан Андреев, Христо Глушков
Корична цена: 35.00 лв.
Отстъпка: -20%
28.00 лв.
ЕВРОПА ВЪВ ВОЙНА
Норман Дейвис
Корична цена: 22.00 лв.
Отстъпка: -20%
17.60 лв.
ТРЯВНА И ПРЕДБАЛКАНЪТ ПРЕЗ АНТИЧНОСТТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО
Венелин Бараков
Корична цена: 10.00 лв.
Отстъпка: -20%
8.00 лв.